14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nimanbegu: O ekološkim incidentima što prije razgovarati u Skupštini

Društvo

Comments 0

Nimanbegu: O ekološkim incidentima što prije razgovarati u Skupštini

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Nakon što smo od Tužilaštva dobili odgovor da je predmet u vezi sa pomorom ribe u Limu formiran, ali da elemenata hitnosti u postupanju u vezi sa tim nema, predstavnici zakonodavne vlasti smatraju da sve češći ekološki incidenti zavređuju reakciju i Skupštine. 

Ekološki incidenti na Limu, pomor ribe na Ćehotini kao i incident na Adi Bojani treba da, u narednom periodu, budu prioritet u radu Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, kazao je za Antenu M potpredsjednik Skupštine i član tog radnog tijela Genci Nimanbegu.

Zašto nema adekvatne reakcije i kazne: Šta će još sve morati da "progutaju" Lim i Ćehotina

Na pitanje, da li Odbor treba da organizuje saslušanje nadležnih, Nimanbegu je odgovorio:

"Mi imamo i druge instrumente. To je da se prvo prikupe informacije od različitih institucija da bi se poslanici informisali prije kontrolnog saslušanja, da to saslušanje ne bi bilo zbog javnosti, nego suštinsko i  da bismo imali kvalitetne prijedloge šta dalje raditi. Kontrolnu ulogu parlamenta treba jačati i obaveza je članova Odbora da pokrenemo tu temu u skorijem periodu. U razgovoru sa kolegama i predsjednikom Odbora ćemo vidjeti na koji način da pokrenemo tu inicijativu i siguran sam da će dobiti institucionalni odgovor što se tiče Skupštine Crne Gore", kazao je Nimanbegu. 

Premijer Duško Marković ranije je saopštio da je Vlada naredila izradu katastra zagađivača na svim ribolovnim vodama, ističući da se biznis ne može razvijati na uštrb zaštite životne sredine, te da zagađivači moraju biti oštro kažnjeni.

Upitan kad možemo očekivati izradu tog katastra, Nimanbegu je odgovorio:

"To je pitanje za Vladu, ali sam saglasan sa tom izjavom. Naš razvoj treba da bude uravnotežen, nijedna socijalna struktura ne treba da trpi zbog ekonomskog ili društvenog razvoja, stoga oni koji su izvršili zagađenje treba da plate", naveo je Nimanbegu.

Svi ekološki incidenti nas upozoravaju da stanje zaštite životne sredine nije na zadovoljavajućem nivou i da je to veliki ciklus u kome je odgovornost počev od građana, preduzeća, institucija, lokalnih samouprava i države koja mora imati mnogo veću kontrolnu i preventivnu ulogu u zagađivanju prirode, zaključio je Nimanbegu.

Antena M obratila se i Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja. Kako nam je saopšteno, trebalo bi da nam odgovore do sredine naredne sedmice. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR