Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Istoričar Predrag Marković neistinito naveo da je ktitor crkve Sv. Luke u Kotoru bio Vukan Nemanjić

| Postavio/la: Antena M

Istoričar Predrag Marković neistinito naveo da je ktitor crkve Sv. Luke u Kotoru bio Vukan Nemanjić

Piše: Miroslav Ćosović

Prof. dr Predrag Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju i potpredśednik SPS-a, bio 5. jula gost Darka Šukovića u Živoj istini.

Marković je istoričar koji se specijalistički bavi 20. vijekom, ne bavi se periodima istorije prije 20. vijeka, a pogotovo se ne bavi srednjevjekovnom istorijom.

Markovićeva magistarska teza 1991. je bila "Evropski uticaji na društvenu modernizaciju Beograda 1918–1941", a 1995. njegova doktorska teza je imala naslov "Društveni život u Beogradu 1948–1965. – Uticaj sveta podeljenog na Istok i Zapad".

Na sajtu Instituta za savremenu istoriju stoji da mu je predmet naučnog interesovanja - "Socijalna istorija, istorija svakodnevice, mentalno mapiranje, istorija istoriografije, istorija kulture i medija; preveo sedam knjiga iz istorije"

U emisiji je pred sam kraj, na 1:35:12 Marković, rekao: "Evo vam jedan veličanstveni primjer - Sv. Luka u Kotoru, jedna od najstarijih crkava u cijelom našem prostoru, ktitor je Vukan Nemanjić. Kakve to veze ima sa crnogorskom državom?"

Ovo je kompletna neistina, Marković je vjerovatno ovlaš nekada pročitao istorijski izvor koji ću pokazati i od svega je zapamtio da je u to vrijeme vladao Vukan Nemanjić, pa je svoje takozvano lažno śećanje predstavio gledaocima emisije Živa istina, kao istorijsku činjenicu.

Ktitor crkve Sv. Luke u Kotoru nije bio Vukan Nemanjić, nego je to krajem 12. vijeka bio Mavro Kazafranka zajedno sa njegovom ženom Bonom, i to je ljudima koji se bave našim srednjim vijekom, odlično poznato.

Ovogodišnji dobitnik Trinaestojulske nagrade, prof dr Božidar Šekularac, je u knjizi "Tragovi prošlosti Crne Gore - Srednjovjekovni natpisi i zapisi u Crnoj Gori kraj VIII - početak XVI vijeka" (Cetinje, 1994) objavio rad o natpisu na crkvi Sv. Luke - koji je nastao 1195. godine. Kompletan rad Šekularca čitaoci portala Antena M mogu pročitati sa faksimilâ:

Komentari

Krsto,

@Realista,ipak ga je Darko demolirao,kuturno I cinjenicama.

Ratko,

Ponovo pitam srpske profesore istorije i srpske vladike da odgovore.Pitane:Ko je bio šef finansija u doba CARA DUŠANA (kako bi danas rekli).Njgovo ime i prezima i odakle je bio.

СЦГРС,

@Ratko, Између 1323. и 1349. године помиње се као закупник српских царина. Предводио је которске оклопнике који су са војском Стефана Дечанског учествовали у бици код Велбужда 1330. године против бугарског цара Михаила Шишмана.

Ratko,

Pitanje za pomenutog prof.i ostale srpske istoričare. Piranje:Dlii znate ko se brinu o finansijama u doba Cara Dušana.(danas bi rekli ministar finansija).Njegovo ime i prezime(ako znate) i odakle je bio.

Sandra,

Profesor je ocigledno bjezao sa casova latinskog...drz se ti profo moderne istorije..

Mara,

Haha,nista cudno..navikli su Srbi da uzimaju tudje..Vukan jeste od Nemanjica bio najsvetlija tacka,ali crkvu sv. Luke nije izgradio,to znaju i oni sa skromnim znanjem iz kulturnog nasljedja CG...

Djuro Vucinic,

Morao je i Sukovic ucit istoriju, CG dr istoricari nimalo nam ne pomazu,sjede u zavjetrini. Ovdje sve pise ali na vratima Crkve Sv Luke pise SPC 1111 g.Pitao sam popa prije 15 god koji je kazao posjetiocima da su crkvu podigli Nemanjici,odgovor je bio ne provociraj montenu,ajd napolje...

Realista,

Gospodine Šukoviću, da li će iko iz Srbije ikad pozvati jednog crnogorskog istoričara i dat mu slobode koliko ste vi dali srpskom istoričaru u vašj emisiji? Ko god je gledao ovu emisiju jasno mu je da čak i istoričari u Srbiji nemaju poima o crnogorskoj istoriji...

Marko,

Tužno je bilo gledati čovjeka koji sebe naziva poznavaocem crnogorske istorije a jednu činjenicu nije znao... Takva je sva srpska *elita* koja danas bučno brontulja... Nadam se da je bar neko od naših Crnogoraca koji se izjašnjavaju kao Srbi gledao emisiju.

Bokelj,

Odlična emisija, bravo gospodine Šukoviću. Hvala Bogu da imamo hrabre i odvažne novinare koji se ne boje istinu reć u brk.

Ostavi komentar

0/300