10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dio opozicije uslovljava dijalog sa Vladom, iz CDT-a poručuju: CG ne može da priušti još četiri godine blokade

Politika

Comments 5

Dio opozicije uslovljava dijalog sa Vladom, iz CDT-a poručuju: CG ne može da priušti još četiri godine blokade

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Centar za demokratsku tranziciju prihvatio je poziv premijera Duška Markovića za dijalog. Kako smatra Milica Kovačević, vremena nema za velike reforme ali dogovora vlasti i opozicije mora biti jer ne smije doći do bojkota izbora pošto, kako ističe, Crna Gora ne može sebi još jednom to da priušti. Dio opozicije, čini se, ne vjeruje da može doći do dogovora odnosno da nema prostora ni za dijalog dok su pojedini postavili jasan uslov - povlačanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Premijer Duško Marković prije pet dana pozvao je relevantne političke i društvene činioce na dijalog o svim pitanjima koja će, kako je navedeno, pomoći da se prevaziđu podjele i iznađe zajednički imenitelj u interesu građana i naše evropske perspektive.

Centar za demokratsku tranziciju prihvatio je poziv Markovića. Kako kaže predsjednica CDT-a Milica Kovačević, dijalog je neophodan da bi se izašlo iz ove komplikovane političke situacije. Poziv, ističe Kovačević, dolazi u kritičnom momentu zbog malo vremena koje nam je ostalo do izbora te zato, sugeriše, mora da postoji precizna agenda i vremenski okvir.

“Ne smije nam se ponoviti ono što smo vidjeli u Skupštini”, poručuje Kovačević.

U CDT očekuju da pristup, koji se sad nudi, bude efikasan i orjentisan na rezultat. “Mi pozivu pristupamo otvoreno sa željom da budemo konstruktivni i da pomognemo. Ako se, međutim, pokaže da je to dijalog radi dijaloga, nećemo gubiti vrijeme u toj priči”, ističe Kovačević.

U CDT-u smatraju da je najvažnija tema za razgovor – povjerenje u predstojeće izbore koji moraju biti održani najkasnije krajem oktobra. Vremena nema, smatra Kovačević, za velike reforme ali vjeruje da ”ima vremena da se na političkom nivou postigne saglasnost za neki minimum uslova za izbore da nam se ne bi desio bojkot izbora ili postizborni bojkot institucija.”

“Mi u CDT-u mislimo da Crna Gora ne može sebi još jednom da priušti još četiri godine blokiranih institucija i procesa. Ako bi se to desilo, bio bi to veliki neuspjeh i to bi značilo da možemo da prestanemo da se nadamo nečemu što je perspektiva proširenja do 2025. jer nam je ta godina i sad preambiciozan datum”, precizira Kovačević.

Kako je i navedeno u pozivu Markovića, dijalog svih društvenih činilaca je zarad evropske integracije. Prije puta za Brisel, situacija u Podgorici mora da bude bolja, ističe Kovačević.

“Mi vjerujemo da prema EU ne mogu napredovati države koje ne mogu da riješe unutrašnje krize kroz normalne demokratske procese”, naglašava ona.

CDT vjeruje da bi se valjalo razgovarati o mehanizmima kojima bi se uticalo na smanjenje uticaja izvršne vlasti na sve ostale i smanjenje uticaja političkih partija na sve institucije i procese u Crnoj Gori.

Političke partije, one iz opozicije, mahom ne vide svoje mjesto za pregovaračkim stolom sa DPS-om ili Vladom.

Demokratski front je isključiv da prihvatanje dijaloga nije opcija.

Demokrate su poručile Markoviću da prvo stavi van snage Zakon o slobodi vjeroispovijesti pa će tek onda prihvatiti razgovor, ali ne sa DPS-om već sa međunarodnom zajednicom.

Iz SNP-a je takođe poručeno da se prvenstveno mora razgovarati o pitanju Crkve ali da su, ipak, otvoreni za dijalog.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić zahvalio je Markoviću na pozivu na dijalog, ali i poručio da je teško vjerovati da je njegov poziv iskren.

Lider URE Dritan Abazović poručio je da nema ništa protiv da razgovara sa svima, pa i sa premijerom. Smatra, međutim, da Vlada Duška Markovića nema legitimitet, a ni kredibilitet da vodi ozbiljan dijalog, već predlažu da to bude EU.

U Ujedinjenoj Crnoj Gori ističu da su raspoloženi za razgovor, ali pod uslovom da, kako je naveo Goran Danilović, prvo prestane gotovo javna policijska tortura te da se pripadnici SAJ-a vrate u kasarne.

Prema riječima Draginje Vuksanović-Stanković, dijalog je prijeko potreban crnogorskom društvu i istakla da će se njena Socijaldemokratska partija izjasniti o pozivu premijera na dijalog.

Naposletku je stigao i odgovor iz DPS-a. Poslanik Mihailo Anđušić kaže da je dijalog nastavak odgovorne politike DPS-a i ukupno vladajuće koalicije. Ne može, kako je poručio Anđušić, da pronađe nijedan smislen razlog da se odbije inicijativa za dijalogom, u bilo kojem vremenu, a posebno ne u izbornoj godini.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

CDT je moje ogromno razočaranje! Ni glas da ne puste na poplavu govora mržnje, pozive na nasilje, objavljivanje fotografija i trazenje adresa policajaca, kao da su lica sa potjernice, na ogoljeni fasizam, anticrnogorstvo i medijsku harangu... Milica i Koprivica, dvoje velikih antifasista i crnogorskih patriota, bez komentara. Ispadose Daliborka i Tea principijelnije.

Sova

Demokrate su poručile Markoviću da prvo stavi van snage Zakon o slobodi vjeroispovijesti pa će tek onda prihvatiti razgovor, ali ne sa DPS-om već sa međunarodnom zajednicom. Isto to kažu iz URE. Pa, ko im brani da razgovaraju sa kim hoće? Ovo je demokratska zemlja. Šta hoće?

GeNiJe

nemamo mi unutrašnju krizu.mi smo napadnuti od strane Srbije i njenih satelita.oni imaju program kako da nas uspore na putu u EU.i u tome su veoma posvećeni.država mora da pokaže volju za odbijanje toga napada.