16 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Živa istina

Adžić: Da nije bilo kralja Nikole Mitrofan Ban bi prodavao drva, Janko Vukotić dostavio plan za uništenje Božićnog ustanka

Autor: Jelena Grbović

  • viber

Ivan

Pa ovde navedeni sukobi i zrtve su na nivou osrednjih plemenskih sukoba kroz istoriju Crne Gore a vi ga napraviste na sudar svetova jer tako odgovara vašem anti-srpskom narativu...

Mara

Novak Adzic,dobar covjek prije svega..i jedan od najboljih poznavalaca crnogorske istorije,hvala za ovaj tekst...i dragi moji Crnogorci,ovaj covjek treba da bude ne samo primjer intelektualnoj eliti Crne Gore vec svakom gradjaninu ove drzave,kako se treba boriti za pravo i cast svoje drzave...!!!!!!

Stanko

Boljeg poznavaoca crnogorske istorije pogotovo u dijelu bozicnog ustanka Crna Gora imala nije..na zalost ga malo ima na tv..

Aleksandar

13. jul 1941. je imao svoj povod u 12. julu i predstavlja njegovu potpunu negaciju. 21.maj 2006. svoj koren moze da trazi u Božićnom ustanku ali ne i u 13. julu 1941. Vec u 12. julu. Verovatno je uvazeni Adzic malo pobrkao datume.

Maks

Bravo Novace, to Crnogorci, do naše Crnogorske crkve!!!

Dirigent

Gospodine Adžiću svaka sreća Vas pratila u životu!

Nikola

Neka neko od srbalja demantuje Adzića. Do tada lijep pozdrav !

Dragan

Siguran sam da je dosta ili cak vecina dogadjaja u ovom tekstu istinita. Istinita u smislu da su se desili ali se pogresno tumace. Ja odlicno znam iz prica predaka svojih da je ogromna vecina naroda bila za ujedinjenje i protiv Kralja Nikole zbog njegovog bijega sto Crnogorci nijesu mogli progutat.

Odza Veilji

@Dragan, Za svaku riječ ponudjen je dokumentovan zapis! Tumačit možeš kako hoćeš ali ovo je trajalo preko 5(pet) godina! Broj stradali Crnogoraca se kreće do 10500 i prko 6000 popaljenih domova! Lako li ovo proguta tvoja rodbina!

Ivan

@Odza Veilji 10500 Crnogoraca jedva da je učestvovalo na obe strane a kamoli poginulo..

Nenad Popovic Grbljanin

Novaka Adzica kao istoricara jako cijenim, ali mu se u ovome intervjuu omakla kvalifikacija o mojem plemeniku Mitrofanu Marku Banu koja mu ne sluzi na cast istoricara. Cinjenica je da je Mitrofan izdao Srbima organizatore Bozicnog ustanka i toga se stidi svaki Crnogorac iz Grblja.

Nenad Popovic Grbljanin

Komentar da bi Ban bez Kralja Nikole prodavao drva po Grblju, ne stoji i ne prilici istoricaru Adzicu, jer on dobro zna da je Mitrofan Ban bio nadstojatelj naseg manastira u Lastvi prije nego sto je prebjegao nakon Bokeljskog ustanka 1869 u CG. Nikola ga je postavio za nadsojatelja manastira Moraca.

Nenad Popovic Grbljanin

Taj isti manastir je mladi Mitrofan junacki od Turaka branio. Znacajan je i pored nesporne izdaje zbog reforme koju je sproveo u Crnogorskoj Crkvi, njegovom zaslugom imamo Ustav CPC na koga se danas pozivamo kad pricamo o bnovi autokefalne CPC.