8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo: Poljoprivredni inspektori rade sve da sačuvaju vode, nadamo se da će se i drugi uključiti

Društvo

Comments 0

Ministarstvo: Poljoprivredni inspektori rade sve da sačuvaju vode, nadamo se da će se i drugi uključiti

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Nastavljamo da se bavimo ekološkim incidentima na Limu, Ćehotini kao i incidentom na Adi Bojani.

Nakon što smo dobili odgovor od člana Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Gencija Nimanbegua, da sve češći ekološki incidenti zavrjeđuju reakciju i Skupštine te da će u narednom periodu biti prioritet u radu Odbora, odgovore smo dobili i iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Nimanbegu: O ekološkim incidentima što prije razgovarati u Skupštini

Upitani da li su zadovoljni dinamikom utrvđivanja odgovornosti,  te šta su do sad preduzeli u konkretnim slučajevima, iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada Crne Gore usvojila  Informaciju o degradaciji ribolovnih voda nastalih ispuštanjem otpadnih voda i odlaganjem različitih vrsta otpada.

U Informaciji je, kako su saopštili, navedeno da je stanje na vodotocima alarmantno i da, ukoliko se ne krene sa sistematskim rješavanjem ovih problema, slučajevi zagađivanja i pomora ribe biće sve češći.

S tim u vezi, kako su naveli u odgovorima, formirana je Radna grupa u čijem sastavu su predstavnici svih relevatnih institucija i organizacija: Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ( Direktorat za ribarstvo, Direktorat za vodoprivredu, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove), Uprave policije, Uprava za inspekcijske poslove, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Prirodno matematičkog fakulteta, Vrhovnog državnog tužilaštva, Vrhovnog suda Crne Gore, NVO Green Home, Zajednice opština Crne Gore, Privredne komore Crne Gore, Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore, Centra za ekotoksikološka ispitivanja. 

Jedan od ciljeva formiranja radne grupe je,kako su naveli, da se u narednom periodu svi slični problemi degradacije ribolovnih voda rješavaju koordinisanim aktivnostima svih nadležnih institucija i preduzimanjem svih neophodnih mjera kako ne bi bilo više sličnih slučajeva.

“Već na prvom sastanku radne grupe koji je održan 22. okotobra 2019. date su konkretne smjernice i zadaci članovima radne grupe. Svakako jedan od tih zadataka je izrada Akcionog plana za suzbijanje zagađivanja i degradacije ribolovnih voda nastalih ispuštanjem otpadnih voda i odlaganjem različitog otpada 2019-2021. u kojem će biti navedene sve mjere i aktivnosti koje je potrebno preduzeti od strane svih nadležnih institucija kao i rokovi za njihove izvršavanje”, naveli su u odgovorima.

Jedan od zaključaka Vlade je, kako su naveli, i da radna grupa u saradnji sa lokalnim samoupravama uradi katastar zagađivača.

“Predstavnik Zajednice opština je na prvom sastanku radne grupe dobio zadatak da dostavi informacije od svih lokalnih sampouprava da li su počeli da rade katastar zagađivača i ako jesu u kojoj su fazi izrade.  Izrada kompletnog i valjanog katastra zagađivača zahtijeva i vrijeme i finansijska sredstva, ali se nadamo da će biti urađeni što je prije moguće”- saopšteno nam je Ministarstva.

Kada je u pitanju predmet zagađenja Lima i uginuća ribe koji je u nadležnosti ODT u Bijelom Polju, iz Ministarstva navode da vjeruju da tužilaštvo sprovodi sve neophodne postupke i vještačenja, kako bi se, kako su saopštili, što prije došlo do počinioca ovog djela.

“U slučaju novog ispuštanja bijele tečnosti u rijeku Lim, Ministarstvo (Direktorat za ribarstvo) je  odmah po dobijanju informacije obavijestilo inspektora za poljoprivredu i ribarstvo koji je izašao na lice mjesta, sačinio službenu zabilješku i nalaz o zatečenom stanju. Takođe, radi utvrđivanja hemijskog sastava tečnosti koja se ispušta obavijestili smo i Centar za ekotoksikološka ispitivanja u Podgorici, koji istog dana izašao na teren i uzeo uzorke sa navedene cijevi”-dodali su.

Zašto nema adekvatne reakcije i kazne: Šta će još sve morati da "progutaju" Lim i Ćehotina

“Svi ovi ekološki incidenti skreću veliku pažnju i zahtijevaju  potrebu za još intezivnijim nadzorom a koji, moramo istaći, ni do sad nije izostajao od strane nadležnih poljoprivredenih inspektora kao i korisnika ribolovnih voda  – sportsko ribolovnih klubova koji ulažu veliki trud na zaštiti i očuvanju ribljih resursa”- poručili su iz resornog ministarstva.

Formiranjem radne grupe očekuje se adekvatna reakcija i drugih nadležnih organa jer  uginuće ribe u jednoj rijeci predstavlja posljednji signal da je nastupila katastrofalna šteta i da su u takvim slučajevima prisutne i druge značajnije štete koje mogu da pogode veći broj ljudi, zaključili su.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR