17 °

max 21 ° / min 17 °

Petak

18.10.

21° / 17°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 12°

Utorak

22.10.

21° / 14°

Srijeda

23.10.

22° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Državna sramota

Stav

Comments 4

Državna sramota

Izvor: Pobjeda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Draško Đuranović

Ako opstane spomenik Puniši Račiću, ako se ne kazne oni koji su znali a nijesu reagovali, onda već sjutra valja očekivati da osvane spomenik četničkom koljaču Pavlu Đurišiću po sred nezavisne, čojske i sojske Crne Gore.

I da sve to bude blagosloveno sa navišeg mjesta – sa one limenke na Rumiji. Po sred obraza Crne Gore.

I to se može u Crnoj Gori. U četvrtak 13. jula, na Dan državnosti Crne Gore, početak druge vijesti u Dnevniku Javnog servisa glasio je ovako: ,,U selu Slatina, nadomak Andrijevice, Puniša Račić dobio je spomenik. Riječ je o čovjeku koji je u Narodnoj Skupštini Jugoslavije 1928. pucao na kolege poslanike i tada ubio hrvatske predstavnike Pavla Radića i Đura Basaričeka a ranio Stjepana Radića, Ivana Granđu i Ivana Pernara...“

Ovako, dakle, stoje stvari: samoinicijativno okupljena grupa bratstvenika Račića, uz nesebičnu dobrovoljačku pomoć mještana, sagradila je tokom vrelih julskih dana u selu Slatina spomen obilježje Puniši Račiću - ,,znamenitom Slatinjaninu i Vasojeviću“, kako zapisaše u spomeničnom mermeru.

Jedan od ktitora ovog poduhvata, izjavi da ih ne interesuje ,,mišljenje istoričara“ kao ni to što je Račić pobio ,,kolege poslanike“ u parlamentu Kraljevine Jugoslavije; Račić je za njih baš ,,pozitivna ličnost“ i otvaranjem ovog spomen-obilježja na Petrovdan 12. jula, kako ponosno izreče, Slatinjani i Vasojevići ,,vraćaju dug svojim precima“. Stvarno?

Puniša Radojević Jelić, kome su falsifikovali krštenicu i nazvali ga Puniša Račić, osuđeni poslanik-ubica, osuđenik u Bombaškoj aferi 1903. protiv knjaza Nikole, učesnik Kolašinske afere 1909. protiv Crne Gore, čovjek koji je 1911. vrbovan da radi za srpsku obavještajnu službu, član Apisove ,,Crne ruke“ i vođa četničkog udruženja ,,Ujedinjenje ili smrt“ – treba da bude uzor mladim naraštajima?

POVEZANE VIJESTI:

Vuksanović: Podizanje spomenika Račiću 13. jula je provokacija, ali izolovan slučaj

Zbog spomenika Račiću: Hrvatski protest uručen CG ambasadoru

MVP: Spomenik Račiću postavljen bez znanja države, preduzećemo sve da ga uklonimo

Hrvati protestuju zbog spomenika u Andrijevici: Punišu Račića pamtimo samo po zlodjelima

Da li ga je, možda, preporučilo da bude odlikovan obilježjem ,,znameniti Vasojević“ ono veliko djelo kada je - dok je crnogorska vojska krvarila za braću na Mojkovcu – prebacivo zlato iz Narodne banke Kraljevine Srbije na Krf?

Ili je, ipak, njegova suštinska zasluga što je pokoljem u Skupštini omogućio da kralj Aleksandar uvede diktaturu u kojoj će se zatrijeti ime Crne Gore?Izgradnja spomen obilježja takvom čovjeku je ,,vraćanje duga precima“?

Možda, ali samo u zemlji koja nije ni čojska ni sojska. I ovo je moguće da se dogodi samo u Crnoj Gori u kojoj državni službenici ,,mrtvim snom spiju“. Jer, nijesu u ovoj priči najbitniji nesrećni i zaludni zaljubljenici u djelo Puniše Račića, oni koji hoće jednog zločinca mermerom da isklešu u junaka.

Suštinsko pitanje je: kako je prije svih lokalna vlast u Andrijevici, i što je najvažnije – kako je država Crna Gora dozvolila ovu nakaradnu reviziju istine i društvenih vrijednosti.

U opštini Andrijevica kažu da nijesu znali što se (g)radi na ,,privatnom zemljištu“, nijesu, rekoše, bili nadležni.

U Ministarstvu kulture vele, takođe, da nijesu imali informacije i konstatuju da je izgradnja spomenika Račiću u suprotnosti sa Zakonom o spomen-obilježjima.

Sad se čeka nalaz inspekcije, pa onda postupanje državnih organa i institucija. Možda će, kažu optimisti iz državne uprave, neko biti i novčano kažnjen, deset, dvadeset hiljada eura.

To je cijena koja se plaća za reviziju istorije.

U međuvremenu, na Slatini ostaće za sada mermerno obilježje naše državne sramote.

Kao logični slijed ćutanja i nemoći moderne Crne Gore, koja je okovana u partijske klanove i zarobljena ličnim pizmama, zaboravila da cijeni sebe.

Ovdje se ne radi o jednom spomeniku, nego o sistemu vrijednosti koji se pokušava ukorijeniti u Crnoj Gori, na očigled države i državnih institucija.

Jer, ako opstane spomenik Puniši Račiću, ako se ne kazne oni koji su znali, a nijesu reagovali, onda već sjutra valja očekivati da osvane spomenik četničkom koljaču Pavlu Đurišiću posred nezavisne, čojske i sojske Crne Gore.

I da sve to bude blagosloveno sa navišeg mjesta – sa one limenke na Rumiji, koja tamo evo godinama stoji i urušava suštinske vrijednosti Crne Gore.

Po sred obraza Crne Gore.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Kada je u Pavinom Polju, svojevremeno, podignut spomenik palim borcima sa uklesanim imenima na pločama kamenim, izvanredan kompleks, bilo je ljutnje i negodovanja, ali ne što su tu, nego što nijesu medju prvima i što bliže spomen obiljezju... A danas...???

Podjele.me

DA LI TREBA SRUŠITI SPOMENIK PUNIŠI RAČIĆU ? GLASAJ NA : http://www.podjele.me/anketa_pitanje.php?id=Da-li-treba-sru6iti-spomenik-Puni6i-Ra3i2u-1